Search:

Πέρα από την Ψωρίαση

Συννοσηρότητες της Ψωρίασης

Η ψωρίαση έχει απρόβλεπτη πορεία συμπτωμάτων, αρκετούς εξωτερικούς παράγοντες πρόκλησης και σημαντικές συννοσηρότητες που συμπεριλαμβάνουν

αρθρίτιδα

καρδιαγγειακά νοσήματα

μεταβολικό σύνδρομο

φλεγμονώδη νόσο των εντέρων

κατάθλιψη

Ακόμα και τα παιδιά δείχνουν αυξημένα ποσοστά συννοσηρότητας έναντι των μη προσβεβλημένων βρεφών ή εκείνων με ατοπικό έκζεμα. Έχει βρεθεί ότι η συχνότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, κατάθλιψης και στυτικής δυσλειτουργίας είναι σημαντικά υψηλότερη σε ασθενείς με διάγνωση ψωρίασης. Παρά τον μεγάλο αριθμό μελετών για τη σχέση της ψωρίασης με συννοσηρότητες, η αιτιολογία και η ανεξαρτησία ορισμένων συνυπαρχουσών νόσων παραμένει ασαφής και απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Οι συννοσηρότητες της Ψωρίασης και της Ψωριασικής Αρθρίτιδας

Οι περισσότερες δημοσιεύσεις συζητούν τη σχέση μεταξύ καρδιαγγειακών νοσημάτων και ψωρίασης. Οι ασθενείς με διάγνωση ψωρίασης έχουν αυξημένη επιβάρυνση λόγω υποκλινικής αρτηριοσκλήρυνσης και αγγειακής φλεγμονής . Έχουν επίσης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων στον ορό, συμπεριλαμβανομένων τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης, έναντι  των υγιών ατόμων. Επιπλέον, η ψωρίαση σχετίζεται με κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικά επεισόδια, που μπορεί να επιδεινωθούν σε ασθενείς νεότερης ηλικίας . Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό κατά πόσον η ψωρίαση αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακού νοσήματος.

Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα

Η ψωρίαση και οι συννοσηρότητες της: Νοσήματα του πεπτικού συστήματος, Καρδιαγγειακά νοσήματα, Μεταβολικό σύνδρομο

Η Ψωρίαση δεν είναι μια πάθηση που προκαλεί απλώς βλάβες στο δέρμα. Πρόκειται για μία χρόνια, φλεγμονώδη νόσο, η οποία συνδέεται με πολλές και σοβαρές συννοσηρότητες. Δηλαδή με ασθένειες που συνυπάρχουν με τη νόσο. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες αναφέρονται στην ελκώδη κολίτιδα, τη νόσο του Crohn, την κοιλιοκάκη, αλλά και στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού συμβάντος ή/και μεταβολικού συνδρόμου.

Στο νέο ενημερωτικό φυλλάδιο για την Ψωρίαση και τις Συννοσηρότητές της εξειδικευμένοι γιατροί ενημερώνουν τους ασθενείς για τα Νοσήματα του Πεπτικού Συστήματος, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και το Μεταβολικό Σύνδρομο.

Η επιστημονική επιμέλεια του κειμένου έγινε από τον κ. Μάριο Κατσαρό (MDPhD, Γαστρεντερολόγο, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Επιστημονικό Συνεργάτη Β’ΠΠ κλινικής Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, Συνεργάτη Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης), την κα. Μαρία Γεωργοπούλου (Επιμελήτρια Α’ Καρδιολογίας Γ.Ν.Α. ΚΑΤ) και τον κ. Λευτέρη Αθανασιάδη (Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc Κλινικής Διαιτολογίας).

Ψυχολογικές επιπτώσεις και ψυχική υγεία

Η ψωρίαση έχει πολύ μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο. Η ζωή των ασθενών γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη όταν υπάρχει ψωρίαση σε πολύ ορατές περιοχές του δέρματος όπως το πρόσωπο και τα χέρια. Τα σχετικά ψυχολογικά προβλήματα ενδέχεται να επηρεάσουν τις καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες και την εργασία. Προκαλεί αμηχανία, έλλειψη αυτοεκτίμησης, άγχος και αυξημένο επιπολασμό κατάθλιψης . Οι ασθενείς με ψωρίαση αναφέρουν ότι νιώθουν θυμό ή απελπισία και εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονικού ιδεασμού από άλλους ασθενείς.

Ψυχοκοινωνικό Βάρος της Ψωρίασης

Διακρίσεις

Οι διακρίσεις απέναντι στους ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τη δυνατότητα πρόσβασης στην κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη. Σε πολλές κοινότητες, η πεποίθηση πως η ψωρίαση είναι μεταδοτική μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για τους ασθενείς σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και φαρμακείων. Ο αποκλεισμός τους από την εργασία περιορίζει την ικανότητα να πληρώνουν για την απαιτούμενη φροντίδα της υγείας τους και εμποδίζει την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία με τρόπο που να προάγει τη γενική ευημερία τους και τον υγιή τρόπο ζωής τους. Οι παρανοήσεις του κοινού σχετικά με την ψωρίαση, για παράδειγμα ο μύθος ότι αποτελεί μεταδοτικό νόσημα, οδηγεί στον αποκλεισμό των ασθενών από την καθημερινή ζωή των κοινοτήτων τους και ευνοεί τα αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, την κατάθλιψη ακόμα και την αυτοκτονία.

 

(Πηγή: Παγκόσμια Έκθεση για την Ψωρίαση – Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Μετάφραση/ Έκδοση: Επιδέρμια, 2016)

info@atwa.gr